Julia – Matkastani hengitysvalmentajaksi

Julia Kärkkäinen

Koko aikuisikäni olen tunnistanut palon sisälläni, että jollain tavalla haluan työskennellä hyvinvoinnin parissa ja aika ajoin olen aktiivisemminkin etsinyt sitä muotoa, miten voisin auttaa ihmisiä. Ensin perehdyin itsenäisesti enimmäkseen ravitsemuspuolen asioihin, sitten liikuntaan kouluttautuen myös personal traineriksi vuonna 2014. Jatkoin ravitsemuksen opiskelua mm. ravitsemustieteitä avoimessa yliopistossa ja olen tutustunut vuosien varrella moniin eri ravintosuuntauksiin päätyen siihen, että itselleni on parasta olla olematta ehdoton minkään suhteen. Minulle tuottaa suurta iloa syödä puhtaista ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotetuista raaka-aineista itse rakkaudella valmistettua ruokaa 80/20 periaatteella.

En osaa sanoa, miten törmäsin hengitysvalmennukseen vuonna 2021, mutta onneksi törmäsin. Aloitin hengitysharjoittelun ja perehtymisen hengityksen vaikutuksiin. Se oli silmiä avaavaa, lisäksi harjoittelu lievitti kokemiani hermoston ylivireyden oireita nopeasti. Melko pian minulle kirkastui, että hengitystyöskentely on se lähestymistapa, miten ensisijaisesti haluan auttaa muitakin. Hakiessani sopivaa koulutusta Manaste Oy:n perustajan Sannin koulutus teki vaikutuksen laajuudellaan, vaikka ei sekään ole kaiken kattava ja jatkan yhä opiskelua. Voit lukea lisää käymästäni koulutuksesta täältä.

Koulutuksen aikana omaksuin hengityksen perusperiaatteet ja tietoa eri metodeista ja nyt minulla on valmius niiden soveltamiseen. Perehdyimme myös hengityksen vaikutusmekanismeihin psykofysiologian, biokemian ja biomekaniikan näkökulmista. Lisäksi otimme haltuun erilaisia protokollia erityistilanteita ja -asiakasryhmiä varten. Olen opiskellut, miten kasvattaa suorituskykyä hengityksen avulla ja vahvistaa elinvoimaasi, miten liikuuttaa energioita ja vapauttaa kehoon kertynyttä painolastia. Oman harjoittelun myötä olen sisäistänyt hengityksen transformatiiviset vaikutukset. Kaikki oppimani vahvistaa sitä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi lähestymistapani valmennuksissa on holistinen, vaikka keskitymme hengitykseen. Uskon, että tältä pohjalta voin auttaa teitä, tulevia asiakkaitani monelaisissa tilanteissa. Valmentajana olen jämpti, mutta lempeä.✨

Elämä opettaa

Voin sanoa tulleeni elämäntapani uuvuttamaksi 2021 ja se kokemus toi minut hengityksen äärelle. Jälkikäteen pystyn näkemään, että ensimmäiset merkit tuli jo vuosia aikaisemmin, jolloin olisi ollut syytä tehdä suurempiakin muutoksia. Silloin en sitä kuitenkaan ymmärtänyt tai halunnut myöntää ja hyväksyä. Sain jollain keinoin tasapainotettua tilannetta siinä määrin, että siitä muutama vuosi meni “hyvin”. Jälkikäteen ymmärrän, että oli vain ajan kysymys, milloin kehoni ei jaksa enää.

2021 kehoni alkoi oireilla yhä voimakkaammin ja se oli minulle liikaa, enää ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pysähtyä. Merkittävimpänä kärsin moninaisista ylivireyden oireista. Siitä seurasi matkan itseen. Hain ja sain tukea ja apua, mistä olen tosi kiitollinen. Kävin lyhytterapiassa ja työpsykologilla. Sain heiltä tarpeellisia työkaluja mielen ja ajatusten hallintaan, mutta eheytymisessä vähintään yhtä suuri merkitys oli monenlaisilla kehollisilla hoidoilla, joogalla ja hengitysharjoituksilla itsetutkiskelun lisäksi. Voisin kertoa ihan oman tarinan kaikista eri hoitomuodoista, mitä olen kokeillut. Niistä on kertynyt mielenkiintoisia kokemuksia.

Avaintekijä on ollut myös oma motivaationi ja halukkuuteni saada muutos aikaan, vaikka se on edellyttänyt vaikeidenkin asioiden tai niiden herättämien tunteiden hyväksymisen ja pelkojen kohtaamista. Omien uskomusten ja ajatusmallien kyseenalaistamista ja uudistamista. Sen olin ymmärtänyt, että jos mitään ei muuta mikään ei muutu. Liikuntaharrastuksiinkin oli tehtävä väliaikaisesti radikaaleja muutoksia. Liikkuvuusharjoittelu lopulta palautti minulle liikunnan ilon ja tukee toimintakykyäni tänäänkin.

Kannustan asiakkaitani kuuntelemaan itseään ja autan vahvistamaan kehomieliyhteyttä. Kun kykysi kuulla kehon viestejä parantuu myös omavoimasi voi vahvistua ja sinun on helpompi elää oman näköistä elämää.